ŠPALDOVÁ BÁBOVKA
Ingredience:
380 g špaldové hladké mouky
200 g třtinového cukru
180 g másla
250 ml kysaného podmáslí
4 vejce
30 g kakaa
kůra z jednoho citrónu
kypřící prášek bez fosfátu
Postup:
Do utřeného másla zašleháme třtinový cukr a citrónovou kůru a poté zašleháme jedno vejce po druhém.
Mouku promísíme s kypřícím práškem a přes velké síto je prosejeme. Takto připravenou mouku zašleháváme střídavě s podmáslím do máslového základu, dokud nezískáme středně tekuté nadýchané těsto. Těsto rozdělíme na dvě zhruba stejně velké poloviny a do jedné z nich zašleháme kakao. Obě těsta nalijeme střídavě do formy tak, aby vytvořili žíhaný dojem.
Bábovku pečeme zhruba 60 minut při teplotě 170 °C